Zijn thuisbatterijen het waard?
Het idee dat de stroom kan worden opgeslagen en later gebruikt, in plaats van terug te verkopen aan het net, wordt een aantrekkelijkere optie. Thuisbatterijen kunnen u helpen uw elektriciteitsrekening aanzienlijk te verlagen. Een huis kan alleen voorzien in eigen stroom door te worden aangedreven door schone energie die wordt opgevangen door zonnepanelen en opgeslagen in batterijen. Dit kan ook gekoppeld worden aan kleine windturbines.
Opgeslagen elektriciteit kan bijvoorbeeld de batterijen van een elektrische auto vullen of de lichten aan houden in huizen en buurten waar het elektriciteitsnet is uitgevallen. Dit is het idee achter het weerbaarder maken van je huis. Het kan een aantal belangrijke elektrisch aangedreven toestellen, zoals uw koelkast en vriezer, draaiende houden in het geval van natuurlijke of door de mens veroorzaakte rampen die steeds vaker voorkomen.
Naarmate datzelfde net geavanceerder wordt, hebben huiseigenaren misschien zelfs mogelijkheden om hun energie te verkopen aan nutsbedrijven tijdens hoge vraagtijden, in België kan dat al tegen ongeveer 5 Eurocent per Kw. Uiteraard dient men er rekening mee te houden dat de factuur voor uw elektriciteit steeds maar hoger zal worden. De redenen hiervoor zijn genoegzaam bekend, doch worden meestal zorgvuldig verzwegen door onze beleidsmensen (misschien hebben we nog niet voldoende regeringen). een paar redenen waarom uw factuur zal stijgen sommen we hieronder nog eens op:
-
Hoe meer windmolens, hoe duurder uw factuurtje zal worden. De investeringsgroepen die hierin investeren, die hebben wel hun opbrengsten verzekerd door allerhand trucjes en worden nog deftig betaald via hun stroomcertificaten die nog altijd torenhoog zijn. Bovendien heeft men hier nog niet door dat er in België maar een gemiddelde windsnelheid is van 3,5meter per second wat resulteert in snelheid van 12,6km/uur gemiddeld. Dus wetende dat een grote windturbine 12 tot 14km/uur als windsnelheid nodig heeft om te beginnen produceren, maar dan is de productie wel te verwaarlozen. Het volle vermogen heb je maar vanaf 50 tot 60km/uur en bij 90km/uur moet het systeem stil gelegd worden wegens te gevaarlijk bij deze windsnelheden. Dus een vrij ongunstig systeem voor België. Ja, dan zeggen ze, we gaan windparken zetten op zee, ja, de grap was dan als de Koning van Nederland één van de eerste parken plechtig wou openen stonden alle windturbines stil wegens te weinig wind???!!! Wist je dat een windturbine wegens de ongunstige omstandigheden hier met stroom van het net draaiende moet gehouden worden zodat ze bij voldoende wind (die niet continue is), toch direct een beetje te produceren. Hebben ze echt tegenslag en lange tijd géén wind, dan maken ze elektriciteit via generatoren die bij die windparken staan. Hoe groen is dat? Dan gaan we nog niet de onderhoudskosten in rekening brengen op zee! Deze zijn GIGANTISCH! En dan nog de kabels die moeten trekken onder zee om op deze manier steeds te kunnen voorzien worden van stroom als je hem nodig hebt. Als je weet welke verliezen er bij dergelijke kabels optreden tijdens het transport over hinderden kilometers, dan stelt men zich toch op zijn minst ernstige vragen. Doch ze konden deze windparken voorzien hebben van system die een perfecte opslag bieden zonder zelfs gebruik te maken van batterijen. dat zal voor een volgende taskforce zijn en voor de volgende lichting experten.
-
Verschillende ingrepen zullen gedaan worden zodat Suez de staat kan voorzien van de nodige miljarden en die gaan dan betaald worden door Jan Met De Pet. Denken we hier aan de wijzigingen in verband met zonnecellen, de digitale teller, het prosumenten-tarief, het transport van de stroom, het gebruik van het net, het uitrollen binnenkort van uw factuur, gebaseerd op de pieken die U verbruikt en natuurlijk de hoogste zal in rekening gebracht worden enz…. En er zullen nog wel fantastische benamingen uitgevonden worden om de consument verder uit te melken. Zoals nu iedereen gezien heeft, zijn ze niet beschaamd om eerder gedane beloften en regelingen NIET na te komen.
-
Het net in België. Totaal verouderd, zelfs niet in staat om alle energie van zonnepanelen er door te sturen. Kan moeilijk anders, daar er sinds de jaren 60 geen initiële verbeteringen werden aangebracht, tenzij alles ondergronds leggen zoveel mogelijk. Stel dat ze het net moeten aanpassen om binnen afzienbare tijd elke elektrische auto te kunnen laden. Dan gaan we nog het einde niet gezien hebben toch. Want, elektrische auto’s worden gepromoot (zelfs de hybride auto’s, ook al brengt dit niets bij voor een properder milieu) doch hoe ze geladen dienen te worden dat is een ander paar mouwen. Daarvoor zal eerst een zoveelste taskforce of commissie moeten opgericht worden om dit te bestuderen. Elke logisch denkende mens zou als verplichting stellen bij aankoop van een elektrische wagen, dat je die kan laden met stroom die je zelf produceerde. Dat zou dan al een stap in de goede richting geweest zijn. Maar zoals al vermeld eerder, we hebben te weinig regeringen en ministers om dit te klaren.
-
Door het verouderde net zullen er in de toekomst meer en meer stroompannes zijn en zal men verplicht zijn dat de klant zijn gedrag aanpast en de was kan doen of eender wat op het moment dat zij zullen zeggen. Dit zal dan gedaan worden via de slimme apparaten en zoals we allemaal weten, alles is nu een app op je smartphone. We worden dus gestuurd door apps als je het zo bekijkt. U kan dus lekker in de rij lopen en zien dat je niet links of rechts uitwijkt want de app zal bepalen wat U zal doen en laten.
-
Daar ze in België de energiemarkt volledig privaat gemaakt hebben (een normaal mens zou zo iets in staatshanden houden) mag men dus alles en nog wat verwachten van deze lobbygroepen en hun aandeelhouders die enkel meer willen verdienen op de kap van de burger.
Dit is maar een fractie van bedenkingen die men kan maken in verband met de toekomstige bedragen die je zal moeten neertellen voor energie.
En nog een bedenking:
Laat U niet vangen door de premies die je zal krijgen, want het is al lang bewezen, wat de staat steunt en beloond met premies, dat wil zeggen dat je het dubbel en dik zal terug betalen. Bewijzen hiervan zijn er voldoende. Ik denk nu maar simpelweg aan bijvoorbeeld de subsidies die je krijgt voor het plaatsen van warmtepompen. Ja, is nogal vrij simpel, bij dergelijke system kan je er uw portefeuille naast leggen = subsidies en ze weten wel waarom. Doch, de kleine split-units die wel energiegunstig zijn en werkelijk aan lage prijs uw huis verwarmen of koelen, die worden niet gesubsidieerd. Raar toch?
Batterijen op zonne-energie bestaan al een tijdje. Ze zijn nu echter nog steeds een jonge maar snelgroeiende markt, omdat fabrikanten de productie blijven opvoeren om aan de toenemende vraag te voldoen. Geen enkel bedrijf domineert de markt, de meest gekende onder ons is Tesla. Niet dat dit de beste is (verre van), doch hier doet de marketing zijn werk.
Uit deze beperkte uiteenzetting blijkt reeds welke weg we zullen in slaan en dat maakt dat een thuisbatterij toch voordelig zal zijn in de toekomst. De perfecte oplossing zal zijn als je U volledig kan laten afsluiten van het net en ook dit is mogelijk. Volledig onafhankelijk zijn, dat is de toekomst en wat je als overschot hebt kan je zelfs delen met je buren.